Türkiye’de istihdam edilen kişi sayısı son çeyrekte 41 bin kişi azaldı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre, âtıl işgücü olarak tanımlanan gerçekişsizlikoranı yüzde 3,5 puan artış göstererek yüzde 32’ye yükseldi. Özelliklemobilyavehazır giyimsektörleri, istihdam kaybının en yoğun yaşandığı alanlar oldu.

TÜRKİYE’DE İSTİHDAM KAYBI ARTIYOR

Türk ekonomisinin kırılgan yapısı, işsizlik rakamlarında derin yaralar açıyor. Son veriler, üretim veihracatkapasitesinde de kayıplar yaşandığını ortaya koydu. Ege Bölgesi’nde ihracat yapan firma sayılarında gözlenen düşüş dikkat çekici boyutlara ulaştı.

EGE’DE İHRACATÇI FİRMA SAYISI AZALIYOR

Ege İhracatçı Birlikleri(EİB) verilerine göre, 2023 yılının ocak-temmuz döneminde 6 bin 257 firma ihracat yaparken, 2025’in aynı döneminde bu sayı 5 bin 901’e indi. Son iki yılda ihracat yapan firma sayısındaki azalış 1.148’e ulaştı.

Ayrıca, ihracata yeni başlayan firma sayılarında da düşüş yaşandı. 2023’te 590 olan yeni ihracatçı firma sayısı, 2025’te 348’e gerileyerek yüzde 41 oranında azaldı.

20 SEKTÖRDE GERİLEME

Son üç yılda 23 sektörden yalnızca ikisinde ihracatçı firma sayısı artarken, 20 sektörde ciddi gerilemeler görüldü. Ege Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nde 2023’te bin 643 olan ihracatçı firma sayısı, 2025’te bin 425’e düştü. Bu da 218 firmanın ihracat kabiliyetini kaybettiğini gösterdi.

Buna karşın, sofralık zeytin ve zeytinyağı ihracatında olumlu bir tablo ortaya çıktı. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, son iki yılda 41 yeni ihracatçı kazanarak toplam 303 firmaya ulaştı.

KOBİ’LERİN PAYI AZALIYOR

EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, ihracattan çekilen firmaların çoğunlukla KOBİ niteliğinde olduğunu belirtti. Eskinazi, yüksek finansman maliyetleri nedeniyle küçük işletmelerin ihracat pazarlarını korumakta zorlandığını söyledi. Büyük firmaların ise daha dirençli olduğunu ve mevcut müşterilerini tutmak için çaba sarf ettiklerini ifade etti.

Eskinazi, ihracat rakamlarının son üç yılda 18-18,5 milyar dolar bandında sabit kaldığını ve ihracatçı firma sayısındaki düşüş nedeniyle artış beklenmediğini de vurguladı.