ESNAFTAN BANKALARA FAİZ ÇAĞRISI

Merkez Bankası’nın faizi yüzde 43’ten yüzde 40,50’ye çekmesinin ardından TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bankalara önemli bir çağrıda bulundu.

“FAİZLER DÜŞÜRÜLMELİ”

Palandöken, esnaf kredilerindeki faizlerin hâlâ sabit olduğunu belirterek, Merkez’in kararının piyasaya olumlu yansıtılması gerektiğini söyledi: “Esnaf kredilerindeki faizlerin de bir miktar gerilemesi esnafın beklentisidir. Merkez Bankası’nın atmış olduğu bu adımın gerçekten faizleri düşürebilecek ve piyasaları rahatlatabilecek nitelikte olmasını bekliyoruz.”

VATANDAŞ VE SANAYİCİ DE YARARLANMALI

TESK Başkanı, faiz indirim kararının sadece esnafa değil, vatandaşa ve sanayiciye de yansıtılması gerektiğini vurguladı: “Faiz oranları 43’ten 40,50’ye geriledi. Bunun mutlaka halka, esnafa, sanayiciye ve tüccara yansıtılması lazım ki piyasalar bu algıyı olumlu şekilde vatandaşa intikal ettirebilsin.”

KREDİ KARTI FAİZLERİ DE DÜŞÜRÜLMELİ

Palandöken, bankaların kredi faizleriyle birlikte kredi kartı faizlerini de düşürmesi gerektiğini dile getirerek, aksi takdirde Merkez Bankası’nın uyguladığı para politikalarının vatandaşa yansımasının zaman alacağını ifade etti.

ENFLASYONLA MÜCADELE VURGUSU

Palandöken açıklamasının sonunda şu değerlendirmeyi yaptı: “Bankaların bu faiz düşüşünü aynı şekilde sanayiciye, esnafa ve hatta vatandaşa yansıtması lazım. Ancak bu şekilde piyasada canlılık oluşur ve enflasyonda düşüş beklentileri gerçeğe dönüşür.”