Türkiye'de yeni iller oluşturulmasına yönelik tartışmalar sürerken İnegöl Belediye BaşkanıAlper Taban'dan dikkat çeken açıklamalar geldi.İnegöl BelediyesiKasım ayı olağan meclis toplantısında konuşan Taban, İnegöl'ün il olmayı hak ettiğini belirterek, "Bu kapı açılırsa, İnegöl kapıdan ilk girecek ildir" dedi. Başkan Taban, ilçenin nüfusu, ekonomisi, ihracatı ve coğrafi özellikleriyle il olma kriterlerini karşıladığını savundu.

İNEGÖL BELEDİYE MECLİSİ TOPLANDI

İnegöl Belediyesi'nin Kasım ayı olağan meclis toplantısı çarşamba günü gerçekleştirildi.

Toplantıda 19 gündem ve bir ilave gündem maddesi olmak üzere toplam 20 konu görüşülerek karara bağlandı.

Meclis toplantısında gündem maddelerinin yanı sıra başarılı öğrencilerin ödüllendirilmesi, meclis üyeliklerindeki değişiklikler ve İnegöl'ün il olma tartışmaları da gündeme geldi.

BAŞARILI ÖĞRENCİLER MECLİSTE ÖDÜLLENDİRİLDİ

Meclis toplantısının başlangıcında ulusal ve uluslararası organizasyonlarda başarı elde eden İnegöllü öğrenciler ödüllendirildi.

Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED) tarafından düzenlenen Kaz Dağları Altın Kaşık Gastronomi Festivali'ne katılan Hacı Sevim Yıldız-4 Turizm MTAL öğrencileri, öğretmenleri ve okul yöneticileri meclise davet edildi.

Yarışmada "En İyi Lise" kategorisinde birinci olarak altın madalya kazanan öğrenciler, farklı kategorilerde de toplam 7 altın ve 5 gümüş madalya elde etti.

Ardından Hindistan'ın Yeni Delhi kentinde düzenlenen 47. Dünya Bilek Güreşi Şampiyonası'nda Türkiye'yi temsil ederek 60 kilogram sağ kol kategorisinde dünya dördüncüsü olan Borsa İstanbul Anadolu Lisesi öğrencisi İsa Mesut ödüllendirildi.

Başkan Alper Taban, öğrencilere hediyelerini takdim ederek şu ifadeleri kullandı:

"Öğrencilerimizin başarıları daim olsun inşallah. Her birini kutluyorum. Bizleri iki ayrı alanda gururlandırdılar. Hacı Sevim Yıldız Kampüsümüzde Turizm Lisemiz var. Özellikle gastronomi alanında önemli işler başarıyorlar. Gittikleri her yarışmadan derecelerle dönüyorlar. Ki hiçbir derece almasalar dahi ortaya koydukları bu girişim, cesaret ve beceri bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor. Ancak başarılarla da geri dönüyorlar. İnegöl’de de gastronomiyle ilgili bir alan açmış olduk bizler de İnegöl Belediyesi olarak. Burada bir hikaye var. Bu hikayeyi güçlü tutmak lazım"

MECLİSTE YENİ ÜYELER GÖREVE BAŞLADI

Ödül töreninin ardından mecliste yaşanan değişikliklere değinen Başkan Taban, Fikret Bayram'ın görevinden ayrıldığını ve yerine Orhan Bektaş'ın geldiğini açıkladı.

Bağımsız meclis üyesi Gözde Çelik'in de AK Parti'ye katıldığını belirten Taban, şu açıklamayı yaptı:

"Fikret Bayram ağabeyimiz görevinden ayrılmayla ilgili talebini önceki mecliste iletmişti. Biz kendilerine çok teşekkür ediyoruz bugüne kadar sağladığı katkılardan dolayı. Yerine de Orhan Bektaş arkadaşımız mecliste yerini aldı. Hayırlı olmasını diliyorum. Yine bağımsız olan meclis üyemiz Gözde Çelik hanımefendi de AK Parti üyesi oldu. Kendisini tebrik ediyorum. Allah hayırlı eylesin. Nihayet itibariyle hep birlikte İnegöl için çalışıyoruz. İnegöl’ün ortak menfaatleri etrafında tüm siyasi partilerimiz bir araya gelerek burada fayda üretmeye çalışıyoruz. Destek ve katkısı olan tüm meclis üyelerimize teşekkür ediyorum. İnegöl için kimin bir faydası, gayreti varsa teşekkür ediyorum. Yeni meclis yapısının da hayırlı olmasını diliyorum"

İNEGÖL İL OLACAK MI?

Toplantının en dikkat çeken gündem maddelerinden biri, Türkiye'de yeni iller oluşturulmasına yönelik tartışmalar oldu.

Son dönemde kamuoyunda gündeme gelen il olmaya aday ilçeler listelerinde İnegöl'ün yer alıp almaması tartışılırken Başkan Alper Taban konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İnegöl'ün il olmasının şehirde yaşayan vatandaşların ortak beklentisi olduğunu belirten Taban, ilçenin nüfus, ekonomi ve coğrafi özellikleri bakımından il potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.

Başkan Taban, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"İl olma konusuyla ilgili bir gündem var. Bu beklenti şehrimizde her bir ferdimizin, bu şehirde yaşayan her bir vatandaşımızın talebi ve isteğidir. Biz de İnegöl Belediyesi yönetimi ve Başkanı olarak İnegöl’ümüzün il olmasını arzu ederiz. Eğer ki hükümetimiz bir karar verirse, Türkiye’de yeni iller oluşturacağız şeklinde resmi bir karar oluşturulursa ben İnegöl’ün o listede Allah’ın izniyle olacağını ifade edebilirim. Bunu da duygu ve düşünce olarak söylemiyorum, verilere dayandırarak söylüyorum. İnegöl nüfus potansiyeliyle, ekonomik verileriyle, coğrafyasının büyüklüğü, mevcut vilayete mesafesi gibi pek çok kriterleriyle zaten il mesafesinde çalışan bir şehir. Biz de burada mecliste kararlar alıyoruz. Aldığımız kararlarda da hep il potansiyeli barındıran kararlar almaya çalıştık. Hep büyük düşündük. Şehrimiz hep bir ilmiş gibi kararlar aldı. Bakın bugün içinde bulunduğumuz binamız da yapılırken bu düşünceyle yapıldı. Dolayısıyla inşallah ben inanıyorum ki hükümetimiz böyle bir çalışmayı başlatıyoruz derse İnegöl bunun içerisinde yer alacak. Bu konuda herkes müsterih olabilir. Ben de çok müsterihim"

TABAN: İNEGÖL KAPIDAN İLK GİRECEK İLDİR

İnegöl'ün ekonomik gücüne dikkat çeken Başkan Taban, ilçenin ihracat rakamlarının Türkiye'deki bazı büyükşehirlerden daha yüksek olduğunu belirtti.

İnegöl'ün dış ticaret fazlası veren bir şehir olduğunu vurgulayan Taban, il olma konusunda herhangi bir endişeye gerek olmadığını söyledi.

Başkan Taban, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

"Türkiye’de 30 tane büyükşehir var, İnegöl’ün ihracat rakamları 12-13 büyükşehirden daha fazla. İnegöl ilçe hüviyetiyle, büyükşehirlerden daha fazla ihracat yapan bir şehir. İthalatı da ihracatından daha az ve cari fazla veren bir şehir. Dolayısıyla gönlünüz müsterih olsun, bu kapı açılırsa, İnegöl kapıdan ilk girecek ildir. Burada bir panik havası oluşturmaya gerek yok. Daha önce de çok fazlaca listeler yapıldı. İnegöl’ün olduğu veya olmadığı listeler paylaşıldı. Allah’ın izniyle resmi çalışma başlatılırsa, İnegöl burada tek yürek olur zaten"

İKİ KOMİSYONDA YENİ ÜYELER SEÇİLDİ

Başkan Taban'ın açıklamalarının ardından meclis gündemindeki maddelerin görüşülmesine devam edildi.

Meclisin 19'uncu gündem maddesinde, Saadet Partisi Grubu'nda yer alan Fikret Bayram'ın istifası nedeniyle Gıda Tarım ve Hayvancılık Komisyonu'nda boşalan üyelik için seçim yapıldı.

Yapılan seçim sonucunda Saadet Partili Orhan Bektaş komisyon üyeliğine getirildi.

İlave gündem maddesinde ise Kadın Aile ve Sosyal Hizmetler Komisyonu'nda görev yapan AK Partili Sadettin Erdoğan'ın istifası ele alındı.

Erdoğan'ın yerine yapılan seçim sonucunda Gözde Çelik komisyon üyesi olarak belirlendi.