Yeni Partiyöneticilerindenİrfan Sancak,Anafartalar Zaferi’nin 111. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimci yaklaşımını Türkiye’nin bugünkü siyasi tartışmalarıyla birlikte değerlendirdi. Sancak, Atatürk’e atfedilen “Ben Erzurum’dan İzmir’e sağ elimde tabanca, sol elimde idam sehpası ile geldim.Devrimler sadece başlar, bitişi diye bir şey yoktur” sözünü hatırlatarak, bu ifadelerin güncel siyasal süreçler açısından da önem taşıdığını vurguladı.

ANAFARTALAR ZAFERİ VE TARİHSEL MÜCADELEYE ATIF

Sancak, açıklamasında Anafartalar’ın yalnızca bir askeri başarı değil, aynı zamanda Türkiye’nin bağımsızlık iradesinin sembollerinden biri olduğunu dile getirdi. Anafartalar Zaferi’nin 111. yılında Mustafa Kemal Atatürk ve Milli Mücadele’nin tüm kahramanlarını andığını belirten Sancak, verilen mücadelenin Türkiye’nin siyasal ve toplumsal dönüşüm sürecinin başlangıçlarından biri olduğunu ifade etti.

Atatürk’e atfedilen sözün, sadece geçmişte yaşanan şartları anlatmadığını söyleyen Sancak, bu ifadenin bir ülkenin değişim ve dönüşüm sürecinin sürekliliğine işaret ettiğini belirtti. Sancak, “Bir toplumun ileriye gitme çabası bir günde tamamlanmaz. Tarihte atılan adımların etkisi, sonraki kuşakların sorumluluğunu da belirler” değerlendirmesinde bulundu.

“ATATÜRK’ÜN BAŞLATTIĞI MÜCADELE FARKLI ALANLARDA SÜRÜYOR”

İrfan Sancak, Atatürk’ün ortaya koyduğu iradenin bugünün siyaseti açısından da referans niteliğinde olduğunu savundu. Sancak, “Atatürk’ün başlattığı mücadele bugün aynı biçimde değil, fakat farklı alanlarda devam ediyor” diyerek siyasal alandaki değişim arayışlarına dikkat çekti.

Söz konusu sözün, yalnızca tarihi bir alıntı olarak değil, günümüzde yürütülen siyasal mücadeleler açısından da anlamlı olduğunu belirten Sancak, “Bir ülkenin değişimi ve dönüşümü, tek bir döneme sıkışmaz. Atatürk’ün başlattığı büyük değişim iradesi, bugün siyasette milletin geleceği için sorumluluk taşıyan herkes için ciddi bir hatırlatmadır” ifadelerini kullandı.

“DÜN CEPHEDEYDİ, BUGÜN SİYASETTE MÜCADELE VERİLİYOR”

Yeni Parti yöneticisi Sancak, Anafartalar’da verilen askeri mücadelenin ruhunu, günümüzde yürütülen siyasi çalışmalarla ilişkilendirdi. O dönemde bağımsızlık ve vatan savunması için ağır koşullara rağmen geri adım atılmadığını söyleyen Sancak, bugün de demokratik siyaset zemininde benzer bir kararlılığa ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Sancak, “O gün cephede, karşılarında kim olursa olsun bağımsızlık için direnen bir irade vardı. Bugün de Türkiye’nin değişime, yenilenmeye ve yeni bir siyasi anlayışa ihtiyacı varsa, bunun demokratik yollarla savunulmasından kaçınılmamalıdır. Bizim yürüttüğümüzsiyasi mücadele, millet iradesinin güçlenmesi ve Türkiye’nin önündeki siyasi tıkanıklığın aşılması hedefini taşıyor” dedi.

“DEĞİŞİMDEN KORKMADAN YÜRÜMEK GEREKİYOR”

İrfan Sancak, Atatürk’ün mücadele tarzının Yeni Parti’nin siyaset yaklaşımı için de önemli bir referans olduğunu vurguladı. Atatürk’e atfedilen “Devrimler sadece başlar” ifadesinin, değişim başladığında onu sürdürebilme cesaretine işaret ettiğini söyleyen Sancak, demokratik siyaset alanında da kararlı duruşun önemine dikkat çekti.

Yeni Parti olarak Türkiye’nin ihtiyaç duyduğunu savundukları siyasi değişimi gerçekleştirme hedefiyle çalıştıklarını belirten Sancak, “Geçmişin bağımsızlık ruhu ile geleceğin demokratik siyaseti arasında köprü kurmak zorundayız” dedi. Sancak, bu çerçevede, Türkiye’de yenilenme ve dönüşüm talebinin siyaset kurumu içinde karşılık bulmasının önemine işaret etti.

Sancak, konuşmasının sonunda Anafartalar Zaferi’nin 111. yılı vesilesiyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Milli Mücadele’nin tüm kahramanlarını rahmet, minnet ve saygıyla andığını dile getirdi.