Türkiye genelinde milyonlarca kamu çalışanını ilgilendiren 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri kritik bir aşamaya geldi. Hükümetin zam tekliflerini yetersiz bulan Memur-Sen ve diğer konfederasyonlar, 18 Ağustos Pazartesi günü bir günlük iş bırakma kararı aldı.
SENDİKALAR NE İSTİYOR?Sendikalar, kamu çalışanlarının enflasyon karşısında korunması, refah payı verilmesi ve sosyal hakların artırılmasını talep ediyor. Ayrıca çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiği vurgulanıyor. Konfederasyonlar, Kamu İşveren Heyeti’nin sunduğu tekliflerin yetersiz olduğunu belirtiyor.
İLK VE İKİNCİ TEKLİFTE NE VARDI?Hükümetin ilk teklifinde 2026’nın ilk yarısı için yüzde 10, ikinci yarısı için yüzde 6, 2027’nin ilk yarısı için yüzde 4 ve ikinci yarısı için yine yüzde 4 zam öngörülmüştü. Ancak Memur-Sen bu oranları “ciddiyetsiz” buldu.
İkinci teklifte ise taban aylığa bin TL’lik zam gündeme geldi. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, bu teklifin müzakere edilebilir olmadığını, yeni bir adım atılmazsa 18 Ağustos’ta iş bırakacaklarını duyurdu.
HANGİ KONFEDERASYONLAR EYLEME KATILACAK?Eyleme katılacak başlıca konfederasyonlar şunlar:
Memur-Sen
Türkiye Kamu-Sen
Devlet Memurları Konfederasyonu
Birleşik Kamu-İş
KESK
Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu
Çalışan Sen
YURT-Sen
Mühendis Tek-Sen
Asim-Sen
KRİTİK TARİH 19 AĞUSTOSSendikaların iş bırakma eyleminin ardından gözler 19 Ağustos’ta yapılacak kritik toplantıya çevrildi. Bu toplantıda ya taraflar uzlaşacak ya da süreç Hakem Kurulu’na taşınacak.
Yorumlar (0)
Görüşlerinizi Paylaşın