Ekonomide uygulanan programın seyri ve vergi politikalarına ilişkin tartışmalar, son günlerde kamuoyunda geniş yankı uyandırıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yaptığı açıklamalar, özellikle “vergiler artacak mı?” sorusuna netlik kazandırması açısından dikkat çekti. Vergi düzenlemeleri ve enflasyonla mücadele süreci, hem iş dünyasını hem de vatandaşları doğrudan ilgilendiriyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV ekranlarında Ahmet Ergen’in sorularını yanıtladı. Küresel ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şimşek, dünya ekonomisinin belirsizliklere rağmen dirençli olduğunu belirtti. Geçen yıl küresel büyümenin yüzde 3,2 seviyesinde gerçekleştiğini ifade eden Şimşek, risk iştahının büyümeye göre güçlü seyrettiğini söyledi. Gelişmekte olan ülkelerin daha hızlı büyüdüğünü de vurguladı.
YATIRIMCI İLGİSİ VE DIŞ DENGE
Türkiye’ye yönelik uluslararası yatırımcı ilgisinin arttığını dile getiren Şimşek, Londra, New York ve Hong Kong’da 800’den fazla yatırımcıyla görüştüğünü açıkladı. Türkiye’nin Avrupa ve bölgesel güvenlik dengesi açısından önemli bir konumda olduğunu ifade eden Şimşek, dezenflasyon süreci ve ekonomik programın siyasi sahiplenilmesine ilişkin spekülasyonların karşılık bulmadığını söyledi.
Cari açıkta önemli iyileşme başladığını belirten Bakan Şimşek, dış dengedeki düzelmenin sürdüğünü aktardı. Rezerv biriktirme ve yükümlülükleri azaltma hedefi doğrultusunda adımlar atıldığını kaydetti.
ENFLASYON VE PARA POLİTİKASI
Enflasyonun en önemli makro ekonomik sorun olduğunu belirten Şimşek, 2024’ün ikinci yarısından itibaren dezenflasyon sürecinin başladığını ifade etti. 2024 yılının yüzde 44 civarında, 2025’in ise yüzde 30 civarında tamamlandığını söyledi. Mart, Nisan ve Mayıs aylarında enflasyonun geçmiş dönem ortalamalarının altına düşebileceğini dile getirdi.
Kur Korumalı Mevduat (KKM) stokunun büyük oranda azaldığını aktaran Şimşek, 143 milyar dolara çıkan stokun önemli ölçüde gerilediğini belirtti. Para politikasının dezenflasyonda sınırlı etkiye sahip olduğunu, arz yönlü politikaların da devreye alındığını söyledi.
VERGİLER ARTMAYACAK
Vergi artışı iddialarına ilişkin açıklamada bulunan Şimşek, “Gündemimizde Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi, KDV artışı yok” dedi. Vergi harcamalarının azaltılmasına odaklanıldığını belirten Bakan, istisna ve muafiyetlerin ekonomik sonuçlar açısından gözden geçirildiğini ifade etti. Dolaylı vergilerin toplam vergiler içindeki oranının düştüğünü söyledi.
Vergi kaçakçılığıyla mücadele kapsamında yapay zeka destekli sistemlerin devreye alındığını açıklayan Şimşek, sahte fatura düzenlemelerine karşı yeni algoritmalar kullanıldığını belirtti. Lüks harcamalara yönelik denetimlerin sürdüğünü de sözlerine ekledi.
Önümüzdeki süreçte enflasyonla mücadele programının uygulanmaya devam edeceği, mali disiplin ve yapısal dönüşüm adımlarının sürdürüleceği ifade edildi. Ekonomi yönetiminin, özellikle vergi artışı konusunda kamuoyundaki iddialara karşı net bir tutum sergilediği görüldü.
Yorumlar (0)
Görüşlerinizi Paylaşın