MOBİLYA SEKTÖRÜNDE ENDİŞE BÜYÜYOR

Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olanmobilya sektörü, son dönemde artanenflasyon,yüksek faiz oranlarıvedalgalıdöviz kurunedeniyle ciddi bir darboğazdan geçiyor. 45 bin üretici ve 20 bin ihracatçının faaliyet gösterdiği sektördekapasite kullanım oranı yüzde 50’yekadar düşmüş durumda.

Sektör temsilcileri, 2025 yılındaihracatın adet bazında yüzde 10 gerilediğinibelirterek, uluslararası rekabette zorlanmaya başladıklarını ifade ediyor.

5,1 MİLYAR DOLARLIK İHRACATTA ADET KAYBI VAR

Ocak–Ağustos döneminde5,1 milyar dolarlık ihracatgerçekleştiren Türk mobilya sektörü, tutar bazında geçen yılki seviyeyi korusa daadet bazında düşüş yaşadı. Geçtiğimiz hafta düzenlenenFurnishings & Design Istanbul Fuarı’nda konuşan sektör temsilcileri, fiyat artışlarının yabancı müşterilerle ilişkileri zora soktuğunu belirtti.

MOSFEDBaşkanıAhmet Güleç, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“İhracatımız adet bazında yüzde 10 geriledi ancak tutar bazında geçen yılla aynı seviyede kaldık. Bu, katma değerli ürün üretimiyle sağlandı. Fakat enflasyon ile döviz kuru arasındaki dengesizlik, özellikle ekonomik ürünlerle rekabet ettiğimiz pazarlarda müşteri kaybına yol açtı.”

“TÜRK MOBİLYASI ARTIK YÜZDE 20 DAHA PAHALI GÖRÜLÜYOR”

Güleç, dünya genelinde Türk mobilyalarının artık“yüzde 20 daha pahalı”algısına sahip olduğunu söyledi:

“Yabancı müşteriler ‘Bu nasıl mantık?’ diye soruyor. Kur dengesizliği ve yüksek enflasyon, rekabet gücümüzü azaltıyor. TL’nin daha da değer kaybetmesini istemiyoruz ama kurda bir denge sağlanmalı.”

Sektör temsilcileri, bu durumun sadece ihracatı değil, iç pazarı da etkilediğini vurguladı.

İÇ PAZARDA DA DESTEK BEKLENİYOR

MOSFED Başkanı Güleç,mobilya alışverişlerinde kredi kartı taksit sayısının 9’dan 18 aya çıkarılmasıönerisinde bulundu.

“Taksit sayısı artarsa vade farkını fiyatlara yansıtmayız. Bu, enflasyonu artırmaz; tam tersine sektörü rahatlatır.”

Güleç ayrıca, 2019–2020 yıllarında Türkiye’ninihracat artış hızında Çin ve Vietnam’ı geride bıraktığınıhatırlatarak, “Bu başarıyı yeniden yakalamak için arzı destekleyen politikalara ihtiyaç var.” dedi.

MOBİLYA SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ İÇİN DENGE ŞART

Sektör temsilcileri, sürdürülebilir büyümenin sağlanabilmesi içinkur istikrarı,finansmana erişim kolaylığıveüretim destekleritalep ediyor. 2026 yılına kadar toparlanmanın kolay olmayacağı görüşü hâkim olsa da, sektör “kaliteli üretim” ve “markalaşma” yoluyla rekabet gücünü yeniden kazanmayı hedefliyor.