Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrah düzenlemesi, ikinci el otomobil piyasasında gözle görülür bir hareketlilik yarattı. arabam.com CEO’su Önder Oğuzhan, vergi avantajı olan modellerde fiyat artışı yaşandığını ve bunun tüketicileri ikinci ele yönlendirdiğini belirtti.
VERGİ ORANLARINDA DEĞİŞİKLİKYeni düzenleme ile benzinli, dizel ve hibrit araçlarda başlangıç ÖTV oranı %80’den %70’e düşürüldü. Elektrikli otomobillerde ise en düşük oran %10’dan %25’e yükseltildi. Şarj edilebilir hibrit araçlarda oran %30’dan %45’e çıkarıldı.
FİYATLARDA SINIRLI ARTIŞarabam.com Aylık Fiyat Endeksi’ne göre haziran ayında 807.159 TL olan ilan fiyatları, temmuzda 817.985 TL’ye yükseldi. Reel fiyatlarda ise %0,70’lik sınırlı bir gerileme oldu.
EN ÇOK İLAN VERİLEN MARKA VE MODELLERTemmuz ayında en çok ilan verilen markalar arasında Fiat, Renault, Ford, Volkswagen ve Opel ilk sıralarda yer aldı. Modellerde ise Clio, Megane, Egea, Corolla ve Astra öne çıktı.
1 MİLYON TL ÜSTÜ ARAÇ İLANLARINDA ARTIŞVerilere göre, 1 milyon TL ve üzeri fiyat etiketine sahip araç ilanlarının oranı %2,3 arttı. 500 bin TL altındaki araç ilanları ise %1,9 azaldı.
YAKIT TİPİNDE DİZEL VE HİBRİT YÜKSELİŞTETemmuz ayında dizel araç ilan oranı %45,52’ye çıkarak dikkat çekti. Benzinli araçların oranı gerilerken, hibrit araçlar yılın en yüksek oranı olan %1,83’e ulaştı.
OTOMATİK VİTESLİ ARAÇLARA TALEP ARTTIOtomatik vitesli araçların ilan oranı %39’a yükselirken, düz vitesli araçlar %54’e geriledi.
arabam.com CEO’su Önder Oğuzhan, ağustos ayında sıfır araç kampanyalarının bitmesiyle ikinci el piyasasında hareketliliğin süreceğini öngördü.





Yorumlar (0)
Görüşlerinizi Paylaşın