İmralı Cezaevinde hükümlü bulunan terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalanın avukatlarının, müvekkillerinin "yeniden yargılanması" ve "cezasının infazının durdurulması" talebiyle yaptıkları başvuru, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesince reddedildi.

Mahkeme, Öcalanın avukatlarının bir hafta önce yaptıkları başvuruya ilişkin incelemesini tamamladı.
     
Mahkeme heyeti, "Öcalanın yeniden yargılanması" ve CMKnın 312. maddesi uyarınca "cezasının infazının geri bırakılması veya durdurulması" taleplerinin oybirliğiyle reddine karar verdi.
     
Bu taleplerin reddi halinde, "4. Yargı Paketi" olarak bilinen kanunla CMKya eklenen geçici 2. maddedeki "15 Haziran 2012 tarihi itibarıyla" kısmının iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulması talebi de mahkeme tarafından "ciddi görülmeyerek" reddedildi.
     
Cumhuriyet Savcısı Şükrü Cüneyt Hamdovalı da mahkemeye verdiği mütalaada, taleplerin reddini istemişti.
     
Öcalanın avukatları, başvurularını, "4. Yargı Paketi" olarak bilinen 6459 sayılı Yasanın 21. maddesine dayandırmışlardı.
     
Başvuruda, "4. Yargı Paketi"nin 21. maddesiyle CMKya eklenen "İnsan Haklarını ve Ana Hürriyetleri Korumaya Dair Sözleşmenin veya eki protokollerin ihlali suretiyle bir ceza hükmünün verildiğini tespit eden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) kesinleşmiş kararlarından, 15 Haziran 2012 tarihi itibarıyla Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi önünde denetlenmekte bulunanlar bakımından bu Kanunun 311. maddesinin ikinci fıkrası hükmü uygulanmaz. Bu durumda olanlar, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde yargılamanın yenilenmesi talebinde bulunabilirler" geçici maddesine dikkat çekilmişti.
     
Başvuruda, "Öcalan hakkındaki mahkumiyet hükmünün Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) ihlali suretiyle verildiği ve hükmün bu aykırılığa dayandığının AİHMnin kesinleşmiş kararı ile tespit edildiği" iddiasında bulunularak, "Öcalanın yeniden yargılama talebinin kabul edilmesi" ve CMKnın 312. maddesi uyarınca "cezasının infazın geri bırakılması veya durdurulması" istenmişti.
     
Mahkemenin bu talepleri kabul etmemesi durumunda ise CMKya eklenen ve başvuruya dayanak gösterilen geçici maddedeki "15 Haziran 2012 tarihi itibarıyla" kısmının iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulması istenmişti.