Yaş sebze ve meyve piyasasında fiyatları yukarı yönlü manipüle ederek haksız kazanç sağladıkları değerlendirilen büyük dağıtıcı firmalara yönelik soruşturmanınBursa ayağında 5 şüpheli hakkında işlem başlatıldı.Soruşturma dosyasında, hayatını kaybetmiş kişiler adına düzenlendiği tespit edilen milyonlarca liralık müstahsil makbuzları da yer aldı.
BURSA’DAN 5 ŞÜPHELİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada yaş sebze ve meyvenin tarladan tüketiciye ulaşmasına kadar geçen süreç incelendi.
Soruşturma kapsamında 41 şüpheli yönetici arasında Bursa bağlantılı5 kişininbulunduğu belirtildi.
Dosyada Ahmet D., Sabri B., Casım A., Ayşenur A. ve İsmail S. isimleri yer aldı. Şüphelilerin Yıldırım, Nilüfer, İznik ve Osmangazi ilçeleriyle bağlantılı oldukları belirlendi.
1250 ÇİFTÇİNİN BEYANI ALINDI
Soruşturma kapsamında Ticaret Bakanlığı Hal Kayıt Sistemi ve Tarım ve Orman Bakanlığı Çiftçi Kayıt Sistemi verileri ile Vergi Denetim Kurulu raporları incelendi.
Yaklaşık 1250 çiftçinin beyanına başvuruldu. Bazı tedarikçi firmaların çiftçilerden aldıkları ürünleri gerçek alış fiyatının üzerinde gösterecek şekildemüstahsil makbuzudüzenledikleri öne sürüldü.
Firmaların ürün arzını olduğundan düşük, maliyetleri ise yüksek gösterdikleri ve tedarik zincirini gereksiz şekilde uzatarak fiyatları yukarı yönlü etkiledikleri yönünde tespitler yapıldığı bildirildi.
49 ÖLÜ KİŞİ ADINA MAKBUZ
Soruşturma dosyasındaki dikkat çeken tespitlerden biri Ahmet D. hakkındaki bölümde yer aldı.
Vergi Denetim Kurulu raporuna göre,1 Ocak 2025 ile 31 Mart 2026 arasında daha önce hayatını kaybetmiş 49 kişi adına toplam 87 müstahsil makbuzu düzenlendiğitespit edildi.
Bu belgelerin toplam tutarının2 milyon 524 bin 987 lira 35 kuruşolduğu belirtildi.
Belgelerin gerçek bir ürün teslimine dayanıp dayanmadığının da araştırıldığı kaydedildi.
“ÜRÜN SATMADIM, FİRMAYI TANIMIYORUM”
Raporda, bazı kişilerin kendi adlarına düzenlenen müstahsil makbuzlarından haberlerinin olmadığını beyan ettikleri belirtildi.
Y.G. isimli kişinin adına toplam1 milyon 59 bin 975 liralıkmüstahsil makbuzu düzenlendiği, söz konusu kişinin ise herhangi bir ürün satmadığını, zirai faaliyette bulunmadığını ve Ahmet D.’yi tanımadığını söylediği aktarıldı.
Yusuf K.’nin de adına düzenlenen belgelerden haberdar olmadığını, ürün satmadığını ve Ahmet D.’nin çalışanı olduğunu ifade ettiği kaydedildi.
Bir başka kişi adına ise7 milyon 932 bin 22 lira 25 kuruşlukmüstahsil makbuzu düzenlendiği, bu kişinin kendisinin üretmediği bazı ürünlerin belgelerde kendi adına gösterildiğini söylediği aktarıldı.
22 İLDE 109 ADRESE OPERASYON
Vergi Denetim Kurulu tarafından belgelerde gösterilen ürünlerin gerçekten üretilip üretilmediği de araştırıldı. Üreticilerin beyanları, arazi büyüklükleri, üretim kapasiteleri, hasat dönemleri, kantar ve nakliye belgeleri, Hal Kayıt Sistemi bildirimleri ile banka hareketleri birlikte incelendi.
Türkiye genelinde41 büyük dağıtıcı firma ve 41 şüpheli yöneticihakkında gözaltı kararı verildiği, operasyonların 22 ilde toplam109 iş yeri ve ikametteeş zamanlı gerçekleştirildiği bildirildi.
Soruşturmanın fiyatları etkileme, Vergi Usul Kanunu'na muhalefet, belgede sahtecilik ve suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçları yönünden sürdüğü öğrenildi.
Şüpheliler hakkındaki işlemler devam ederken, toplanacak deliller doğrultusunda adli sürecin sürdürüleceği bildirildi.





Yorumlar (0)
Görüşlerinizi Paylaşın