EV KADINLARINA ERKEN EMEKLİLİK İÇİN TARİH VERİLDİ
Milyonlarca ev kadınını ilgilendiren erken emeklilik düzenlemesi için geri sayım başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim öncesi vaatleri arasında yer alan uygulamanın, 2027 yılının son çeyreğinde hayata geçirilmesi bekleniyor.
Uzun süredir gündemde olan düzenleme ile yaklaşık 10 milyon ev kadını, prim desteği ve yıpranma hakkıyla birlikte erken emeklilik imkânına kavuşacak.
GECİKME SEBEBİ NE OLDU?
SGK uzmanı İsa Karakaş’ın aktardığına göre düzenlemenin gecikmesinde başlıca etkenler:
Ekonomik önceliklerin değişmesi
6 Şubat depremlerinin bütçe dengesine etkisi
Hükümetin enflasyonla mücadeleyi öne alması
Bu nedenlerle çalışma bir süre askıya alınmış olsa da süreç hızlanmış durumda.
10 MİLYONA YAKIN KADIN FAYDALANACAK
TÜİK verilerine göre Türkiye’de 42,6 milyon kadın bulunuyor. İş gücüne dahil olmayan ev kadınlarının sayısı ise 9 milyonu aşıyor. Kayıt dışı çalışanlarla birlikte bu rakam 10 milyona ulaşıyor. Düzenleme yürürlüğe girdiğinde milyonlarca kadın erken emeklilik hakkı elde edecek.
NASIL EMEKLİ OLUNACAK?
Yeni düzenleme kapsamında:
Ev kadınlarına prim desteği sağlanacak.
Çocuk sayısına göre yıpranma hakkı tanınacak.
Bugün SGK’ya ödenmesi gereken 8 bin 321 TL primin 2 bin 774 TL’si devlet tarafından karşılanacak. Böylece kadınlar yıllık 33 bin TL’den fazla avantaj elde edecek.
Ayrıca çocuk sayısına göre yüzde 30, yüzde 60 ve yüzde 90 oranında yıpranma hakkı tanınacak.
Örneğin 3 çocuklu bir anneye yüzde 90 yıpranma hakkı verildiğinde prim günleri artacak ve emeklilik yaşı birkaç yıl öne çekilecek.
Bu sayede kadınlar hem daha düşük maliyetle hem de daha kısa sürede emekliliğe ulaşabilecek.
(0) Yorum
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!