Geliri belirli bir eşiğin altında kalan haneleri kapsayan yeni sosyal destek modeli, 2026 yılı itibarıyla uygulamaya alınacak. Kamuoyunda “vatandaşlık maaşı” olarak bilinen Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi, özellikle artan kira, gıda ve ısınma giderleri karşısında gelir seviyesi yetersiz kalan aileleri desteklemeyi hedefliyor. Uygulamanın, sosyal yardım sisteminde yapısal bir dönüşüm oluşturması bekleniyor.
Edinilen bilgilere göre, sistem ilk etapta pilot uygulama olarak hayata geçirilecek. Belirlenecek bazı il ve mahallelerde başlayacak olan Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi’nin, uygulama sonuçlarının değerlendirilmesinin ardından ülke geneline yaygınlaştırılması planlanıyor. Bu süreçte hane gelirleri, yaşam maliyetleri ve bölgesel ihtiyaçlar esas alınacak.
Yeni destek modeli kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda kapsamlı bir çalışma yürütülüyor. Bakanlıklar, gelir tespiti ve destek kalemlerinin belirlenmesi için mevcut sosyal yardım verileri üzerinde incelemeler yapıyor. Çalışmaların tamamlanmasının ardından sistemin uygulama detaylarının netleşmesi bekleniyor.
KİRA, GIDA VE ISINMA DESTEĞİ ÖNE ÇIKIYOR
Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi kapsamında, geliri belirlenen eşik değerin altında kalan ailelere kira, gıda ve ısınma yardımı sağlanacak. Bölge bazlı analizlerle, özellikle kış şartlarının ağır olduğu illerde ısınma giderleri dikkate alınacak. Büyükşehirlerde ise kira yükü öncelikli destek kalemleri arasında yer alacak.
KİMLER FAYDALANABİLECEK?
Sistemden yararlanacak haneler, bölge ve mahalle bazlı gelir incelemelerinin ardından belirlenecek. Belirlenen eşik gelirin altında kalan aileler, sosyal destek programı kapsamına alınacak. Uygulamanın kapsamı genişletilirse, mevcut sosyal yardım mevzuatında yasal düzenlemelere de gidilebileceği ifade ediliyor.
2027’DE TÜRKİYE GENELİNE YAYILMASI PLANLANIYOR
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Genel Kurulu’nda yapılan 2026 bütçe görüşmelerinde sistemi kamuoyuna duyurmuştu. Yılmaz, pilot uygulamanın 2026’da başlayacağını, 2027 yılında ise tüm Türkiye’de uygulanmasının hedeflendiğini açıklamıştı.
Yetkililer, Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi’nin istihdamı caydırıcı bir yapıda olmayacağını ve çalışmayı teşvik eden bir model olarak kurgulandığını vurguluyor. Pilot uygulamaların ardından sistemin kapsamı ve destek tutarlarının netleşmesi bekleniyor.
Emeklinin ve asgari ucretlinin maaşından çal ondan sonrada yardım bahanesi adı altında ver..sanki cebinden veriyor..hırsızlar hemen seçim şart..