ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Barış Bayram ve araştırma görevlisi Berre Vize, yıllardır süregelen cep telefonu şarj süresi sorununa çözüm getirecek bir teknoloji geliştirdi. "MEMS Nöristör" adı verilen bu aygıt, cep telefonlarında enerji tüketimini minimize ederek şarj süresini 1 yıla kadar çıkarma potansiyeline sahip.
NÖROMORFİK TEKNOLOJİ İLE YÜKSEK ENERJİ TASARRUFUProf. Dr. Barış Bayram, cihazın insan beyninin enerji verimliliğinden ilham alınarak tasarlandığını belirtti. Nöromorfik işlemci sayesinde, hafıza ve işlemci birimi tek bir yapıda birleştirildi. Böylece, mevcut sistemlerdeki enerji tüketimi ve gecikme problemleri çözülebilecek. Bayram, bu teknolojiyle sadece enerji tasarrufu sağlanmayacağını, aynı zamanda kullanıcıların kişisel veri güvenliği için de bir çözüm sunulacağını ifade etti.
KÜRESEL TEKNOLOJİ DEVLERİYLE İŞ BİRLİĞİSanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve YÖK tarafından desteklenen bu proje, dünya çapında dikkat çekecek. Prof. Dr. Bayram, "MEMS Nöristör buluşuyla küresel teknoloji devrimini başlatmayı hedefliyoruz. Dünya çapındaki şirketlerle görüşmelerimiz olacak," dedi.
ENERJİ TASARRUFU VE VERİ GÜVENLİĞİ ELDE EDİLECEKYeni teknolojiyle cep telefonları, işlemlerini yerel olarak gerçekleştirebilecek. Böylece, verilerin yurt dışındaki sunucularla paylaşımı önlenecek, kişisel bilgilerin korunması daha etkili hale gelecek.


Yorumlar (0)
Görüşlerinizi Paylaşın